Український інститут національної пам’яті як інституційна основа декомунізації в Україні - Ковальчук, Т. В. (Сумський історико-архівний журнал, 2025)
Метою роботи є розгляд діяльності Українського інституту національної пам’яті як інституційної основи декомунізації в Україні. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що тут уперше комплексно проаналізовано процеси створення й діяльності Українського інституту національної пам’яті як інституційної основи декомунізації в Україні. У результаті автор приходить до висновків, що Український інститут національної пам’яті був створений Постановою Кабінету Міністрів України у 2006 р. відповідно до ініціативи Президента В. Ющенка. Він отримав статус центрального органу виконавчої влади та мав широке коло завдань, пов’язаних з відновленням та збереженням історичної пам’яті українського народу. Упродовж 2010–2014 рр. Інститут діяв як науково-дослідна установа. Свій статус центрального органу виконавчої влади Український інститут національної пам’яті поновив після Революції гідності. У цей час він перетворився на інституційну основу декомунізації в Україні.