Комітети самодопомоги як локальні механізми гуманітарної підтримки населення в Райхскомісаріаті “Україна” - Кицак, Б. В. (Сумський історико-архівний журнал, 2026)
Метою роботи є вивчення ролі комітетів самодопомоги в Райхскомісаріаті “Україна” як локальних механізмів гуманітарної підтримки населення, а також визначення особливостей їх функціонування в умовах нацистського окупаційного режиму. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в ньому вперше комплексно проаналізовано діяльність комітетів самодопомоги в Райхскомісаріаті “Україна” як локальних механізмів гуманітарної підтримки населення в умовах нацистської окупації. У результаті автор приходить до висновків, що комітети самодопомоги були створені окупаційною владою як контрольована альтернатива ліквідованим організаціям Українського Червоного Хреста. Вони стали важливим елементом системи гуманітарної підтримки населення на окупованих територіях. Основними напрямами діяльності комітетів самодопомоги мали бути надання фінансово-матеріальної та медичної допомоги населенню. Встановлено, що комітети самодопомоги перебували під постійним контролем німецької адміністрації та були інтегровані в систему окупаційного управління. Поряд із гуманітарними функціями вони використовувалися для підтримання соціальної стабільності, забезпечення економічних потреб Райху та здійснення пропагандистського впливу на населення. З’ясовано, що основний тягар фінансування діяльності комітетів самодопомоги покладався на місцевих жителів. Комітети самодопомоги виступали важливими локальними механізмами гуманітарної підтримки населення в Райхскомісаріаті “Україна”.