Територіальні претензії Вірменії до Азербайджанської Демократичної Республіки у 1918-1920-х роках - Ганбарова, С. (Сумський історико-архівний журнал, 2021)
28 травня 1918 року була проголошена перша демократична парламентська республіка на мусульманському Сході – Азербайджанська Демократична Республіка (АДР), яка з перших днів існування спиралася на принципи народовладдя та рівності людей, надавши всім громадянам країни однакові права, усунула расову, національну, релігійну, класову нерівність. АДР прагнула встановити добросусідські відносини з усіма державами регіону. Однак з метою втілення в життя своїх територіальних домагань до Азербайджану, Вірменія ще більше розширила кордони масових вбивств місцевого населення на територіях Карабаху, Зангезура, Нахчивану та ін. У статті дається докладна інформація про необґрунтовані територіальні претензії Вірменії до Азербайджану в 1918-1920-х роках.