“Справа Добоша”: найбільший провал спецслужб ЗЧ ОУН у протистоянні з органами КДБ - Антонюк, Я. М. (Сумський історико-архівний журнал, 2019)
У статті, на основі документів ГДА СБУ, досліджено обставини арешту кур’єра ЗЧ ОУН Ярослава Добоша. Доведено, що КДБ використав “справу Добоша” для розгортання репресії проти дисидентів (операція “Блок”), а також підриву авторитету ЗЧ ОУН в середовищі української діаспори. Впродовж тривалого періоду “образ Добоша” слугував радянській пропаганді доказом співпраці опозиційної української інтелігенції з західними розвідками.  Проаналізувавши біографію Ярослава Добоша, з’ясовано, що на виконання небезпечної місії в Україні, він погодився виключно через свої патріотичні переконання. Потрапивши у заздалегідь підготовлену органами КДБ пастку, кур’єр ЗЧ ОУН виявився погано підготовленим. На допитах розповів про свої зв’язки із дисидентами у Києві та Львові, а також погодився публічно виступити із “каяттям”. Повернувшись до Бельгії, Добош відмовився від своїх слів, виправдовуючись, що говорив під тиском. Однак його заява уже не мала суттєвого значення.