Антили в колоніальних протиріччях європейських держав наприкінці XV – у першій половині 20-х років XVІI ст. - Гончаренко, А. В.; Каміонка, М. (Сумський історико-архівний журнал, 2026)
В статті досліджено Антили в колоніальних протиріччях європейських держав наприкінці ХV – першій половині 20-х рр. ХVІІ ст. З’ясовано причини, хід та наслідки колоніальної експансії Іспанії на Антильських островах наприкінці ХV – першій половині ХVІ ст. Висвітлено особливості колоніальної політики Франції в цьому регіоні в першій половині ХVІ ст. Проаналізовано англо-іспанське протистояння на Антилах в другій половині ХVІ ст. Охарактеризовано загострення колоніальних суперечностей між Іспанією та Нідерландами за панування на Антильських островах на початку ХVІІ ст. Відкриття Американського континенту наприкінці ХV–XVI ст. та чутки про великі багатства вплинули на долю цього регіону, а також на процес європейської колонізації Нової Світу. Відразу після відкриття Америки Іспанія рішуче заявила про свої права на одноосібне володіння нововідкритими територіями. Укладений у 1494 р. Тордесільяський договір та булли папи Олександра IV повинні були сформувати правове підґрунтя для поділу всіх земель, які були за межами Європи, між Іспанією та Португалією і визнати всі відкриті в майбутньому землі їхньою винятковою власністю.Проте ці наміри не вдалося реалізувати, оскільки претензії Іспанії на одноосібне володіння всіма заморськими землями були неприйнятні для інших європейських країн, перш за все, Франції. Дорогоцінні метали, що хлинули з Америки до Європи, стали вагомим доказом цінності цього маловідомого європейцям континенту. Вони стали метою руху на Захід неіберійських націй і визначальним стимулом у прагненні Франції та інших європейських держав заперечити іспано-португальський поділ заморських територій, отримавши у ньому свою частку.В другій половині XVI ст. в експансії неіберійських країн до Нового Світу почала домінувати Англія. Не дивлячись на успіхи в ослабленні іберійської колоніальної монополії, характер англійської експансії у напрямку Антил порівняно з попереднім періодом принципово не змінився. Поступово активізується участь королівської влади в експедиціях до Америки. Водночас це не знімає питання про те, наскільки для офіційного Лондона колоніальна сфера була особливим напрямом у загальному комплексі міжнародної політики Англії.На початку XVIІ ст. вирішального удару іспанським домаганням на монополію в Карибському морі завдали Нідерланди. Це зробило можливою колонізацію регіону іншими європейськими державами. Присутність на Антилах Сполучених Провінцій, які мали величезний флот, не тільки гарантувала безпеку від спроб Іспанія відновити втрачену монополію, а й була важливою економічною умовою для початку колонізації Вест-Індії. Якщо раніше неіспанські судна час від часу навідувалися до цього регіону, то після появи в колоніальному протистоянні Нідерландів стала можливою постійна і широкомасштабна присутність тут торгових і військових кораблів Сполучених Провінцій. Отже, створювалися необхідні умови нормальних і регулярних торгових зв’язків майбутніх неіспанських колоній з Європою, нехай навіть і не через флот своєї метрополії.