Музеї Тернопілля в фондах Державного архіву Тернопільської області - Гумен, Ю. Є. (Сумський історико-архівний журнал, 2023)
У статті висвітлено діяльність музейних установ Тернопільської області на основі документів та матеріалів державного архіву Тернопільської області. Подано короткий опис складу документів та перелік архівних фондів у яких міститься інформація з даної проблематики.Сучасний стан розвитку музейної та архівної справи дає змогу численним дослідникам, краєзнавцям та історикам віднайти необхідну інформацію для написання наукових праць на різноманітну тематику. Зацікавленість громадськості до історичного минулого з кожним роком зростає і саме музеї, як спеціалізовані установи дають змогу ознайомитися з артефактами минулого. Документи, що знаходяться  на державному зберіганні в державному архіві Тернопільської області (далі – ДАТО) дають змогу краще висвітлити дану проблематику. Поява даного дослідження визначається завданнями з’ясування змісту і складу документів, що стосуються діяльності музейних установ Тернопілля та області та зберігаються в ДАТО. Все це разом актуалізує проблематику дослідження.Метою  цього дослідження є аналіз складу та змісту документів та матеріалів ДАТО, що стосуються діяльності музейних установ Тернопільської області.Об’єктом дослідження є  діяльність музейних установ Тернопільської області з початку їх заснування на основі документів національного архівного фонду.Предметом статті є документи ДАТО, що стосуються роботи музейних установ Тернопільської області.Цілісне вивчення проблеми дасть змогу краще висвітлити діяльність музейних установ, надасть поштовх для подальших наукових досліджень у цьому напрямку. У праці вперше здійснюється максимально повний аналіз джерельної бази ДАТО, щодо даної проблематики і саме у цьому полягає наукова новизна дослідження.