Діяльність республіканського тресту «Укрсільпромбуд» на Сумщині у повоєнний час (1947–1954 рр.) - Король, В. М. (Сумський історико-архівний журнал, 2023)
Стаття присвячена аналізу характерних рис і особливостей організації та функціонування тресту «Укрсільпромбуд», а також його ролі у відновленні та розбудові економіки й інфраструктури на Сумщині в повоєнний час.Республіканський будівельно-монтажний трест «Укрсільпромбуд» існував протягом 1947-1954 рр. і був господарською одиницею, підпорядкованою Міністерству сільського господарства УРСР. Передусім трест спеціалізувався на будівництві машинно-тракторних станцій, машинно-тракторних майстерень та інших об’єктів, які мали забезпечувати механізацію сільського господарства.У дослідженні висвітлено формування і розвиток організаційної структури тресту. На Сумщині діяв регіональний підрозділ «Укрсільпромбуду» – Сумська обласна будівельно-монтажна контора. Охарактеризовано рівень фінансування цього підприємства і стан забезпеченості його будівельними матеріалами та кваліфікованими кадрами.Виявлено, що участь тресту у відбудові позначалася відставанням темпів, невиконанням планів, порушенням черговості та нерівномірністю проведення робіт в районах Сумської області. Головною причиною цих явищ стала неефективність системи організації процесу як на рівні держави, так і регіону, проявами якої стали недостатнє фінансування, нестача будівельних матеріалів, дефіцит та низька кваліфікація робітничих кадрів. Негативний вплив на продуктивність роботи будівельних організацій часом справляв суб’єктивний фактор – недбалість і корупція з боку керівників.Дослідження базується на архівних матеріалах та інформації обласної преси другої половини 1940-х – початку 1950-х рр.