Археологічна збірка Волинського краєзнавчого музею на сторінках наукової періодики часів Незалежності - Верба, Т. В. (Сумський історико-архівний журнал, 2023)
У статті розглянуто археологічну збірку Волинського краєзнавчого музею (далі – ВКМ) крізь призму наукових досліджень, опублікованих у вітчизняних періодичних виданнях періоду незалежності України. У ході дослідження автор охарактеризував кількісний склад археологічної збірки ВКМ. Станом на кінець 2022 р. вона нараховувала 23 880 облікових номерів, що робить збірку одним із найбільших в Західній Україні археологічних зібрань. Автор зазначив, що накопичення археологічних предметів у фондах ВКМ не залишилося поза увагою зі сторони вчених з різних міст та установ. Результати їх досліджень зазвичай публікувалися у вигляді статей та повідомлень у вітчизняних наукових збірниках та журналах. Усі публікації вчених, що стосувалися археологічної збірки ВКМ автор згрупував за декількома критеріями. Одні із головних – форма та стиль їх написання. Виділено оглядові та аналітичні публікації. У перших, автори описували колекції чи підбірки предметів, характеризували їх зовнішні ознаки та функціональне призначення. Натомість, в аналітичних публікаціях проводилося порівняння предметів з різних пам’яток, подавалася їх поглиблена інтерпретація та робилися висновки про певні етнокультурні чи етноісторичні питання. Ще одним важливим критерієм систематизації публікацій про археологічну збірку ВКМ є вид наукових видань, у яких вони вийшли друком. Умовно їх можна розділити на інформаційні археологічні збірники, регіональні історико-краєзнавчі видання, всеукраїнські фахові видання з археології та давньої історії. Провівши аналіз усіх доступних публікацій про археологічну збірку ВКМ автор дійшов висновків, що вона стала об’єктом вивчення першочергово для співробітників музею та місцевих археологів.. Найбільша кількість статей написаних про колекції ВКМ належить Г. Охріменку, також активно досліджували їх співробітники ДП «Волинські старожитності». Особливу увагу дослідники приділяли матеріалам періоду неоліту, епохи бронзи, періоду середньовіччя та ранньомодерного часу. Попри значну кількість публікацій, більша частина колекцій археологічної збірки ВКМ не введена до наукового обігу, а багато артефактів потребують повторної атрибуції.