НАТО-ЄС: безпекова політика у ХХІ столітті - Мелещенко, Т. В. (Сумський історико-архівний журнал, 2022)
У статті характеризується стан та розвиток безпекової політики НАТО та ЄС у ХХІ ст. Розкрито основні положення системи безпеки ЄС. Закцентовано увагу на ключових аспектах становлення стратегічного партнерства у означений період. Окреслено виклики європейській та світовій безпеці, які консолідують зусилля  НАТО та ЄС з поглиблення співпраці,  зокрема серед них такі: тероризм, агресія Росії, гібридна, а зараз й повномасштабна війна в Україні та анексія Криму, посилення ролі Китаю, Брексіт, зміна клімату, 5G, кіберзлочинність, глобальна гонка ремілітаризації, пандемія коронавірусу та інші. Зазначено, що ЄС і НАТО шукають адекватні інструменти реагування на ці виклики та інструменти адаптації до нового стану речей. Проаналізовано документи, офіційні публікації, заяви лідерів тощо. Акумульовано основні принципи та напрямки співпраці НАТО-ЄС у сфері безпеки, а також пріоритети політико-стратегічного та дипломатичного співробітництва, що забезпечує координацію планів. Зроблено висновок, що тісніше зближення безпекової політики ЄС та НАТО у 2016 р. активізувала політика ЄС, яка була спрямована на зміцнення колективної безпеки Європи, шляхом співпраці зі своїми стратегічними партнерами, починаючи з НАТО. Розкрито намір зміцнювати партнерство у стратегії розвитку НАТО 2030 та у новій стратегічній концепції НАТО – 2022. Зроблено висновки, що згідно Стратегії  ЄС виступає важливим і унікальним партнером НАТО і що ці організації відіграють взаємодоповнюючу, гармонійну і взаємопідсилювальну роль у підтриманні міжнародного миру і безпеки. І не зважаючи на існування різних поглядів на роль ЄС та НАТО у реалізації безпекової політики, їхні мандати у сфері безпеки та оборони збігаються і доповнюють одне одного дедалі більше. Однак, очевидним є те, що спільних тем для НАТО і ЄС у оборонній сфері є більше ніж розділяючих факторів.