Початковий період кампанії ліквідації неписьменності на Сумщині у 20-х роках ХХ ст.: агітація за грамотність, заохочення до навчання та ідеологічний чинник (за документами Державного архіву Сумської області) - Гриценко, А. П.; Чумаченко, О. А.; Прокопчук, В. С. (Сумський історико-архівний журнал, 2022)
У статті характеризується початковий етап масштабної кампанії ліквідації неписьменності, що відбувалася в Україні у 20-х-30-х роках ХХ століття. Вказується, що загальна неписьменність гальмувала економічний і культурний розвиток усієї країни. Тому після Жовтневого перевороту 1917 року, поряд з військовим фронтом і фронтом боротьби з господарською розрухою, з’явився третій – культурний, першочерговим завданням якого постала боротьба за грамотність населення. Вперше в науковий обіг авторами вводяться документи Державного архіву Сумської області, що стосуються процесу ліквідації неписьменності в регіоні та надають уявлення про такі заходи як агітація населення за грамотність, заохочення дорослих до навчання у закладах ліквідації неписьменності та ідеологічний чинник кампанії ліквідації неписьменності на Сумщині. Документи публікуються зі збереженням оригінальної мови та пунктуації.