Діяльність республіканського тресту «Укрсільпромбуд» на Сумщині у повоєнний час (1947–1954 рр.)

Король В.М.

DOI: doi.org/10.21272/shaj.2023.i40.p.19

 

Анотація. Стаття присвячена аналізу характерних рис і особливостей організації та функціонування тресту «Укрсільпромбуд», а також його ролі у відновленні та розбудові економіки й інфраструктури на Сумщині в повоєнний час.

Республіканський будівельно-монтажний трест «Укрсільпромбуд» існував протягом 1947-1954 рр. і був господарською одиницею, підпорядкованою Міністерству сільського господарства УРСР. Передусім трест спеціалізувався на будівництві машинно-тракторних станцій, машинно-тракторних майстерень та інших об’єктів, які мали забезпечувати механізацію сільського господарства.

У дослідженні висвітлено формування і розвиток організаційної структури тресту. На Сумщині діяв регіональний підрозділ «Укрсільпромбуду» – Сумська обласна будівельно-монтажна контора. Охарактеризовано рівень фінансування цього підприємства і стан забезпеченості його будівельними матеріалами та кваліфікованими кадрами.

Виявлено, що участь тресту у відбудові позначалася відставанням темпів, невиконанням планів, порушенням черговості та нерівномірністю проведення робіт в районах Сумської області. Головною причиною цих явищ стала неефективність системи організації процесу як на рівні держави, так і регіону, проявами якої стали недостатнє фінансування, нестача будівельних матеріалів, дефіцит та низька кваліфікація робітничих кадрів. Негативний вплив на продуктивність роботи будівельних організацій часом справляв суб’єктивний фактор – недбалість і корупція з боку керівників.

Дослідження базується на архівних матеріалах та інформації обласної преси другої половини 1940-х – початку 1950-х рр.

Ключові слова: трест «Укрсільпромбуд», повоєнна відбудова, будівництво, сільська місцевість, машинно-тракторні станції, машинно-тракторні майстерні, виробнича інфраструктура, Сумщина.

ЗАВАНТАЖИТИ