Контакти Богдана Гаврилишина з Радянським Союзом

Гаврилишин П.М.

DOI: doi.org/10.21272/shaj.2023.i40.p.27

 

Анотація. Метою дослідження є дослідити ту частину життя Богдана Гаврилишина, яка пов’язана з його контактами з СРСР. Детально розглянуто його поїздки в Радянський Союз з наведенням цікавих фактів та подій.

Подано коротко основні віхи його біографії. Розглянуто його контакти в Женеві, відомому центрі міжнародного життя, з українцями, що працювали як представники Радянського Союзу, зокрема з Олегом Білорусом, що працював в Комісії ООН з економічних питань Європи.

Проаналізовано його співпрацю з СРСР як директора Центру навчання менеджменту в Женеві. Описано фактори, що впливали на його бачення потреби контактів з Радянським Союзом. Описано контакти Богдана Гаврилишина з Джерменом Гвішіані, що працював в Державному комітеті Ради міністрів СРСР з питань науки і техніки. Показано приїзд стажерів з СРСР на навчання в ЦНМ. Розглянуто його прогноз різних варіантів майбутнього СРСР та можливості його реформування.

Проаналізовано його перші три візити в Радянський Союз, зокрема його перебування в москві, Києві, Львові та рідному селі. Розкрито зустрічі Богдана Гаврилишина з відомими діячами науки і техніки СРСР. Показано його дружні контакти в Україні, засновані ним інституції (Міжнародний інститут менеджменту в Києві, Міжнародний фонд «Відродження», Міжнародний центр перспективних досліджень), їх вплив і значення для українського суспільства. Описано створення Консультативної ради при Верховній Раді України.

Висвітлено його бачення неефективності Радянського Союзу, що він доводив, базуючись на своєму досвіді перебування в СРСР. Відзначено невмотивованість частини стажерів, які прибували в Женеву з Радянського Союзу.

Ключові слова: Богдан Гаврилишин; діаспора; Швейцарія; СРСР; Центр навчання менеджменту; Міжнародний інститут менеджменту в Києві, Женева.

ЗАВАНТАЖИТИ