Музеї Тернопілля в фондах Державного архіву Тернопільської області

Гумен Ю.Є.

DOI: doi.org/10.21272/shaj.2023.i40.p.5

 

Анотація. У статті висвітлено діяльність музейних установ Тернопільської області на основі документів та матеріалів державного архіву Тернопільської області. Подано короткий опис складу документів та перелік архівних фондів у яких міститься інформація з даної проблематики.

Сучасний стан розвитку музейної та архівної справи дає змогу численним дослідникам, краєзнавцям та історикам віднайти необхідну інформацію для написання наукових праць на різноманітну тематику. Зацікавленість громадськості до історичного минулого з кожним роком зростає і саме музеї, як спеціалізовані установи дають змогу ознайомитися з артефактами минулого. Документи, що знаходяться  на державному зберіганні в державному архіві Тернопільської області (далі – ДАТО) дають змогу краще висвітлити дану проблематику. Поява даного дослідження визначається завданнями з’ясування змісту і складу документів, що стосуються діяльності музейних установ Тернопілля та області та зберігаються в ДАТО. Все це разом актуалізує проблематику дослідження.

Метою  цього дослідження є аналіз складу та змісту документів та матеріалів ДАТО, що стосуються діяльності музейних установ Тернопільської області.

Об’єктом дослідження є  діяльність музейних установ Тернопільської області з початку їх заснування на основі документів національного архівного фонду.

Предметом статті є документи ДАТО, що стосуються роботи музейних установ Тернопільської області.

Цілісне вивчення проблеми дасть змогу краще висвітлити діяльність музейних установ, надасть поштовх для подальших наукових досліджень у цьому напрямку. У праці вперше здійснюється максимально повний аналіз джерельної бази ДАТО, щодо даної проблематики і саме у цьому полягає наукова новизна дослідження.

Ключові слова: особовий фонд, музейні установи, ДАТО, документи, музейна справа, фонди.

ЗАВАНТАЖИТИ