Порівняльна характеристика соціального статусу та рівня життя викладачів Глухівської чоловічої гімназії та Глухівського учительського інституту в 1870-х – 1900-х роках

Ащаулова Т.А., Гриценко А.П.

DOI: doi.org/10.21272/shaj.2022.i39.p.25

 

Анотація.  У статті на основі історичних джерел авторами досліджено соціальний статус рівень життя вик ладачів Глухівської чоловічої гімназії та Глухівського учительського інституту в 1870-х – 1900-х роках. В ході аналізу статистичних даних було встановлено, що річна заробітна плата гімназійних та інститутських викладачів на початку XX століття коливалася від 1300 до 3000 рублів. Це були відносно найвищі показники заробітної плати викладачів тодішніх закладів освіти. Завдяки цьому педагоги цих закладів освіти мали достатньо високий рівень життя. В той де час було досліджено, що практично всі викладачі Глухівської гімназії, що мали статус чиновників, були випускниками закладів вищої освіти. До того ж, розмір заробітної плати викладачів учительського інституту при подібному розмірі доплат та вислуги років був на 10-30 % нижчим, що свідчить про більш високий соціальний статус, а, відтак, і соціально-економічний рівень викладачів саме гімназій, а не учительських інститутів.

Ключові слова: соціальний статус, заробітна плата, рівень життя, Глухівський учительський інститут, Глухівський учительський інститут, Глухівська чоловіча гімназія.

ЗАВАНТАЖИТИ